ponedeljek, 13. avgust 2007

JOTA ala Ana 2*

Sestavine:
čebula
3 krompirji
pelati (pol konzerve ali 2 sveža, pretlačene)
dimljena klobasa
začimbe: lovor, bazilika, poper, šetraj, malo vegete, majaron
fižol
zelje/repa 1 kg

Priprava:
Na olivnem olju prepražiš čebulco in jo zalivaš z vodo, da postane mehka.
Dodaš narezano klobaso na kolobarje in pražiš skupaj s čebulo.
Vseskozi zalivaš z vodo.
Nato dodaš narezan krompir na majhne kose in pražiš tolik časa, da izgubi "ostre robove" cca.10-15 min.
Zalivaš z vodo.
Nato dodaš pelate (pol konzerve), ki jih spasiraš s paličnim in dodaš še začimbe; lovor, bazilika, poper, šetraj, malo vegete, majaron.
Opereš (če želiš manj kislo!!) zelje / repo in daš v lonec, zaliješ z vodo do vrha in vse skupaj kuhaš - zelje 15 min, repo 20-25 min.
Ko je že skoraj huhano dodaš fižol (skupaj s "sokom").
Joto zgostiš s kislo smetano ali narediš "bešamel" (moka+voda, potrebno precedit čez cedilo, da ni grudic).

PS: ne pozabi, da je klobasa že slana in da je najbojša jota, če en dan stoji!! ;)

Ni komentarjev: