torek, 23. oktober 2007

Kostanjev parfe

ledena poslastica iz kostanjevega pireja, rumenjakov, stepene sladke smetane in beljakovega snega...

Sestavine:

□ 200 g kostanjevega pireja
□ 5 dl sladke smetane
□ 1,5 dl mleka
□ 4 rumenjaki
□ 2 beljaka
□ 75 g sladkorja
□ 3 žlice sladkorja
□ 2 žlici ruma
□ 1/2 stroka vanilje

Priprava:

■ Vanilijev strok podolžno razpolovimo ter pristavimo in zavremo z mlekom. Počasi kuhljamo 10 minut, odstavimo in precedimo.

■ V kotličku penasto umešamo rumenjake in sladkor.

■ Precejeno mleko znova pristavimo, potem pa vanj med stepanjem vmešamo rumenjake s sladkorjem. Stepamo še toliko časa, da se krema zgosti; pazimo, da ne zavre!

■ Kremo odstavimo in stepamo, da se ohladi.

■ V skledi zmešamo kostanjev pire in rum. Dodamo rumenjakovo kremo in premešamo.

■ Sladko smetano čvrsto stepemo.

■ Beljake stepemo v napol trd beljakov sneg, potem pa jim med nadaljnim stepanjem postopoma primešamo 3 žlice sladkorja. Stepemo v čvrst sneg.

■ Kostanjevi masi najprej nežno primešamo beljakov sneg, potem pa še stepeno sladko smetano. Zmes nalijemo v podolgovat model, pokrijemo s prozorno folijo in (vsaj) za nekaj ur potisnemo v zamrzovalnik.

Serviranje:

Zmrzlino zvrnemo iz modela in narežemo

Ni komentarjev: