ponedeljek, 24. november 2008

Zelenjavna rižota s piščančkom ala Ana *1

Sestavine: (za dve osebi)
- čebula
- piščančja prsa
- 2 korenčka
- dobra žlica (ali pač dve) graha
- košček kolerabe
- žlica pelatov/omakce
- lonček riža (npr. za belo kavo)
- začimbe (sol, poper, šetraj, žafranika, vegeta po želji, bazilika, origano in čili po želji)

Priprava:

Na olivnem olju prepražimo čebulo, dodamo piščančja prsa, narezana na trakce. Pražimo, da se meso zapeče. Dodamo narezano kolerabo in pražimo, nato še korenček narezan na majhne koščke in grah. Dodamo tudi žlico pelatov ali paradižnikovo omakco. Pražimo in zalivamo z vodo cca 10 min. Ko vsa voda povre dodamo riž in pražimo še 5 min. Zalijemo z vodo (1 lonček riža = 3 lončki vode) in začinimo po okusu. Kuhano še 15 min - oz. toliko časa, da voda povre. Premešamo in postrežemo z naribanim parmezanom.



PS: fotk pa nimam, ker itak pozabim fotkat!

torek, 18. november 2008

Kokosova tortica ala Ana *2

Sestavine:
5 jajc
150 g kokos moke
200 g jedilne čokolade
jogurtov lonček sladkorja
2,5 dcl sladke smetane


Priprava:

Biskvit:

Jajca ločiš, iz beljakov narediš sneg in med mešanjem počasi primešaš lonček sladkorja. Ko je zmes dovolj trda, primešaš še kokos moko. V tortnem modelu pečeš 20 min v pečici ogreti na 180*C.

Krema:

Na sopari stopiš čokolado, stepeš sladko smetano. Ko se čokolada nekoliko ohladi, jo dodaš sladki smetani in premažeš ohlajeni biskvit. (nekateri v čokolado umešajo tudi preostale rumenjake, jaz ne!)

Torto postaviš v zmrzovalnik ali hladilnik, servira se hladno!

ponedeljek, 10. november 2008

Rdeče zelje v vinčku ala Ana *2

Sestavine (za 4):
- pol večje glave rdečega zelja
- 1 jabolko
- 1,5 dcl belega vina (sladkega)
- 1 čebula
- dve žlici olivnega olja
- sol, vegeta, poper, sladkor


Priprava:
Na olivnem olju prepražimo čebulo in dodamo rdeče zelje narezano na tanke trankce. Pražimo par minut in nato zalijemo z vodo (juho/vodo in jušno kocko). Približno 10 min dušimo. Dodamo narezano jabolko na majhne koščke in še 10 dušimo skupaj z zeljem. Posolimo, popramo in dodamo 2 žlički sladkorja ter vegeto po okusu. Zalijemo z vinčkom. Vse skupaj dušimo cca 30 minut.

Posrežemo kot prilogo k (filani) perutnini.