sreda, 17. september 2008

Bučke s paradižnikom in sirčkom ala Ana *1

Sestavine:
1 velika bučka (širina paradižnika)
2 paradižnika
sir/mocarela
sol, bazilika

Priprava:
Bučko olupimo, jo narežemo na kolobarčke in posolimo. Pustimo stati cca 30 min, da spusti vodo. Nato olupimo še paradižnika, ju narežemo, ju posolimo in prav tako pustimo stati. Bučke popečemo na olivnem olju z ene strani, nato jih obrnemo in jim dodamo paradižnik, pokrijemo, da se nekaj časa duši in peče, vendar pri nizki temperaturi. Nato dodamo še sir ali mocarelo. Zopet pokrijemo za par minut, da se sir stopi. Posujemo z svežo baziliko.

Korenčkova kremna juha ala Ana *1/2

Sestavine:
* svež korenček, 5 velikih
* 1 manjša čebula
* jušna osnova/zelenjavna osnova ali kocka :)
* sladka smetana
* začimbe: sol, poper, vegeta, česen
* nariban majhen korenček, ščepec peteršilja/drobnjaka za dekoracijo
* kroglice/popečeni koščki kruha za dodatek

Priprava:
Korenček olupimo, ga narežemo na kose in ga damo v kozico. Dolijemo 0,5 l jušne osnove, ali pač vodo in zelenjavno kocko. Dodamo olupljeno čebulo, narezano na štiri dele. Dodamo začimbe po okusu. Vse skupaj kuhamo cca 20 min, toliko, da je korenček kuhan. Ko je skuhano vzamemo palični mešalnik in vse dobro pretlačimo/premešamo. Postavimo nazaj na kuhalik in zalijemo s sladko smetano (po okusu, 1,5 dcl), kuhamo še par minut.

Župco postrežemo v globokem krožniku, posujemo z naribanim korenčkom, peteršiljem ali drobnjakom in posebej v posodici postrežemo kroglice ali popečene koščke kruha.
Juhco lahko postrežemo tudi z žlico kisle smetane in posutim korenčkom.

Na ta način se pripravijo tudi ostale kremne juhe: CVETAČNA JUHA, POROVA JUHA, BROKOLIJEVA JUHA, KOLERABNA JUHA, BUČNA JUHA, BELUŠEVA JUHA ...

Paradižnik z mocarelo po francosko ala Ana *1

Primerno za goste... za prigrizek... za razvajanje v dvoje...

Sestavine:
* francoska štruca
* paradižnik
* mocarela (v vrečkici, velika!)
* maslo
* sveža bazilika
* origano, sol

Priprava:
Paradižnik narežemo na kolobarje, prav tako mocarel;, na približno pol cm debeline. V posodi vse skupaj začinimo po okusu; solimo, dodamo baziliko narezano na trakce in malo origana, da ne prevzame preveč okusa.
Francosko štruco zrežemo na cca 15 cm dele in v vsak del zarežemo dvakrat, tako da dobimo majhnje štručke z dvema (globokima) zarezama za ostale sestavine. V zarezi pomažemo z maslom, dodamo rezino začinjenega paradižnika in rezino začinjene mocarele.
Vse "napolnimo" in popečemo v pečici, ogreti na 180*C, cca 20 min.

Jami!

Mesne kroglice v paradižnikovi omaki ala Ana *2

Sestavine (za 17 kroglic):
700 g mletega mesa/masa za čevapčiče
1 jajce
dve žlici drobtin / narezana majhna bela žemlja
0,7 l pasiranega paradižnika / 1 kg svežega paradižnika
2 dcl vode
začimbe: sol, poper, sveža bazilika, origano, sladka paprika

Priprava:
Mleto meso začinimo (sol, poper, česen) ali uporabimo maso za čevapčiče, dodamo eno jajce in dve žlici drobtin. Vse skupaj dobro premešamo in oblikujemo za jajc velike kroglice. Kroglice na hitro popečemo v ponvi na olivnem olju.
Med tem časom pripravimo v globoki kozici paradižnikovo omako; pasiran paradižnik (ali svež, pretlačen s paličnim mešalnikom), dodamo mu 2 dcl vode, začimbe (količina po okusu).
Ko paradižnikova omaka zavre, dodamo popečene mesne kroglice in kuhamo cca 30 min.


Postrežemo s pire krompirjem.

Pire krompir ( za dve osebi)

sestavine:
4 veliki krompirji
sladka smetana

Priprava:
Krompir olupimo, ga narežemo na majhne koščke, ga operemo in skuhamo, približno 20 min. Ko je skuhan, vodo odlijemo, vzamemo mešalnik, dodamo dve žlici sladke smetane in zmešamo.

`tek